zaterdag 25 augustus 2012

Sylvain De Bleeckere spreekt over de Russische film

Op maandag 15 oktober 2012 geeft de heer Sylvain De Bleeckere een lezing  over de Russische film van de pionierstijd tot vandaag.

Ignace De Wildezaal
CC Stroming, Dorp 101 

maandag 15/10/2012 om 20u15

Toegang gratis

Deze is een van de lezingen van De Leesdijk, het samenwerkingsverband van de omliggende bibliotheken. Het thema dit jaar is film.

De Belgische filosoof Sylvain De Bleeckere (1950) groeit op in een eenvoudig rooms-katholiek gezin. Aandacht voor cultuur was niet vanzelfsprekend. Een vooruitstrevende meneer pastoor laat hem kennismaken met de fascinerende wereld van de film: ‘je blikveld is beperkt en film biedt een bredere kijk op de wereld. In de bioscoop zie je het leven, schouw je het leven. Dat ligt dicht bij levensbeschouwing.’De Bleeckere kan zich helemaal vinden in de stelling van regisseur Jean-Luc Godard dat film van alle kunsten het meest religieus is.

Een fragment uit een roman van Dostojewski weerspiegelt voor De Bleeckere zijn filosofie van het leven. Daarin gaat het hem om de metafysische waarde van het leven, om het bewustzijn van het simpele feit dat je leeft. De mens heeft moeite om stil te staan bij wat hem het dichtste na staat: ‘landen op de maan is gemakkelijker dan landen op de planeet van het eigen bestaan.’

bron : www.luxmagazine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten